петък, 15 Декември 2017 10:07 ч.

Битка за шеф на Районния съд

12.06.2013   |   09:19
Прочетена: 4331   |
Коментари: 0
Битка за шеф  на Районния съд
Снимка: Битка за шеф на Районния съд

До края на седмицата ще бъдат ясни имената на кандидатите да се впуснат в битката за председател на Районния съд. До петък изтича срокът, обявен от Висшия съдебен съвет за поста, освободен от Веселин Хаджиев. Магистратът оглави шефския стол в Окръжния съд, който бе вакантен, след като предишният титуляр Сотир Цацаров стана главен прокурор на България.
До момента в деловодството на ВСС не е подадена нито една молба за участие в състезанието. По традиция обаче това се прави последния ден, така че остават само три дни до финала. В момента временно изпълнява длъжността Нели Свиркова, която оглавява брачната колегия.


Доскоро за фаворит се смяташе председателят на Районния съд в Асеновград Иван Калибацев. Сред имената на топмагистрати, които се въртят за поста, е и това на Екатерина Роглекова, която оглавява наказателното отделение на Районния съд в Пловдив. Въпреки че тя е прочела присъдите на някои от знаковите имена от ъндърграунда в Пловдив, името є се завъртя в публичното пространство най-вече около делото за клевета срещу Цветан Цветанов, заведено от бившата шефка на съюза на съдиите Мирослава Тодорова, който бе оправдан. След като всички съдии от Окръжния съд в Пловдив си направиха отвод и отказаха да разглеждат на втора инстанция нашумялото дело, то бе разпределено на колегите им в София. Сред коментираните имена, подходящи за вакантния пост, е и това на съдия Красимира Костова, която отиде да работи в Специализирания съд в София. Магистрати коментират, че тя обаче едва ли ще реши да направи нов завой в кариерата си и да поиска отново да се върне в Пловдив.


Напоследък в юридическите среди под тепетата се заговори, че не са изключени изненади в надпреварата за шефско място на Районния съд. Сред спряганите имена е и това на пловдивски прокурор, който засега предпочита да остане в сянка. Анонимността ще се пази само още няколко дни, а неизвестните ще станат известни в петък. След това ще се изчака стандартната процедура Висшият съдебен съвет да изслуша конкурентите и да реши кой е най-достойният за председател на Районния съд.


Топ новини
Ханса опита да отхапе ухото на мъж в дискотека
15.12.2017   |
08:45   |
182
Коментари: 0
Мъж от Брестовица с прякор Ханса захапа ухото на клиент в дискотеката в селото и после обясни пред съда, че се е припознал. Тази хулиганска постъпка ще му коства глоба от 1300...