петък, 22 Септември 2017 09:21 ч.

Безплатни изследвания за туберкулоза започват от днес в Пловдив

21.02.2017   |   10:50
Прочетена: 758   |
Коментари: 0
Безплатни изследвания за туберкулоза започват от днес в Пловдив

Община Пловдив организира безплатни прегледи с флуорограф за туберкулоза в мобилен кабинет, който ще бъде ситуиран в район „Източен” от 21.02.2017 г. до 10.03.2017 г. в часовете от 10,00 ч. до 15,00 ч. всеки работен ден от понеделник до петък, включително. Мобилният кабинет ще е локализиран до източната ограда на двора на ДКЦ „Изток” в район „Източен” откъм улица „Възход”. През месец март мобилният кабинет ще смени локализацията си в район „Северен” и там също ще бъдат извършвани безплатни прегледи.


Изследванията са по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и Министерство на здравеопазването, в която са предвидени дейности за провеждане на национален флуорографски скрининг за туберкулоза сред групи във висок риск. Основна цел на туберкулозния контрол е да се намалят случаите с туберкулоза и бързо да се включат на лечение новооткритите пациенти за прекъсване на инфекцията.


Масовата флуорография на населението през XX век допринесе много за ранното откриване на туберкулозата.
През XXI век с внедряването в практиката на цифровата флуорографска техника се увеличават диагностичните възможности на метода и откриването на туберкулозата и други заболявания на белия дроб.


Безплатната услуга е организирана, осигурена и ще се реализира от експерти и специалисти от Община Пловдив, Министерство на здравеопазването, СБПФЗАЛ – София – град, РЗИ - гр.Пловдив, УМБАЛ „Св. Георги”- Пневмо - фтизиатрично отделение, Фондация „Панацея-97 и Сдружение „Консултантско бюро Напредък 7“.


Организаторите на инициативата отправят покана към всички желаещи граждани да се възползват от възможността да се прегледат за туберкулоза в мобилния кабинет безплатно в цитирания по-горе период.


Цел на изследването е превенция на туберкулозата на територията на община Пловдив, което се постига с ранно откриване на случаи с туберкулоза сред групи хора във висок риск и намаляване на случаите чрез своевременно лечение./Марица.бг


Топ новини
Превърнаха поляната под Младежкия в дрифт писта
22.09.2017   |
08:25   |
222
Коментари: 0
Голямата поляна в подножието на Младежкия хълм се е превърнала в незаконен паркинг и писта за дрифт, а зеленината си отива. За това сигнализира читателката на...