Атакуват Равно боре и Ракитово

Активен отдих в близките планински курорти и най-вече Велинград започнаха това лято деца и по-големи ученици от Септември, съобщиха преподаватели от общинския център. Вече стартираха смените в лагера над Ракитово, където община Септември има база в близост до бившия комплекс “Кисловодск” и хотел “Бор”. Храната е четири пъти дневно, цените за деца и техните възпитатели са символични за седмица, а почивката след боровата гора е гарантирана. 
Смените се завъртат, като следващата е от средата на юли и вече всички желаещи са резервирали базата. Друга примамлива планинска точка за учители, ученици и обикновени туристи е ремонтираната хижа Равно боре, която е в границата на общината и като територия. Вече са заети почти всички места до края на месеца, информираха домакините на хижата, които целогодишно се грижат за обновената преди няколко години база.


Хижа Равно боре се намира в едноименната местност в Западните Родопи, на 1050 метра надморска височина в планинския рид Алабак, който е природна забележителност. Тази малка хижа над Септември се помещава в двуетажна сграда с около 60 места. Баните и тоалетните са външни и са за общо ползване. Хижа Равно боре предлага туристическа кухня и столова. Сградата се електрифицира с агрегат, водоснабдена е и се отоплява с печки на твърдо гориво. Основният изходен пункт за тази хижа до Септември е жп гара Варвара, която се намира на теснолинейката Септември - Добринище. Преходът се извършва по маркиран маршрут за 2.30 ч. Друг изходен пункт за хижа Равно боре е жп спирка Марко Николов, като преходът оттам е с продължителност 1.30 ч. От Варвара до хижата се върви по 10 км почвен път. Самата хижа е удобна начална точка за преходи по съседните хижи Милеви скали (на 2.30 ч.) и Кладова (на 7 часа).


Третият примамлив обект в общината е на самия връх Милеви скали над Семчиново. В хотелската част, също на два етажа, там традиционно летуват ученици от близкото село, но и от Септември, Симеоновец и Ветрен дол. Базата разполага с просторни поляни, красива гора, минерален извор, площадки за хандбал, баскетбол, волейбол, футбол и дори тенис.
Модерната трапезария може да се използва с плащане за местна кухня или с приготвяне на храна, която туристът си носи. Цените също за седмица са няколко десетки лева и мястото е предпочитано от пенсионери и социално слаби хора. Има и немалка част от ученици от Септември, които заминаха с карти на море на Несебър, а други се ориентираха с доплащане към Боровец и Банско.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Емил Иванов

Емил Иванов

02.09.2013 | 23:53

Телефоните на хижа Равно боре са променени . Новите телефони са : 0877- 94- 34- 76 и 0896- 33- 20- 92 . Моля променете ги в сайта . Благодаря!\nХижарят се казва Георги Александров .\nЦените за нощувка в хижа Равно Боре са 8 лв. на легло . По предварителна заявка може да се заяви конкретно меню за закуска , обяд и вечеря , както и за определена сума какво може да се предложи . На място или предварително може да се получи информация за времето в района на хижата , както и информация за кратки и по-дълги (преходи) маршрути . За туристи с повечко багаж или деца може да се осигури транспорт за багажа или туристите заедно с багажа им до хижата .\n

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?