сряда, 29 Март 2017 22:11 ч.

Ако бях кмет: Пълна забрана за коли на Младежкия хълм

Алеите - с по-добра настилка и повече пейки
16.09.2016   |   15:57
Прочетена: 530   |
Коментари: 3
Ако бях кмет: Пълна забрана за коли на Младежкия хълм
Снимка: Иван ИВАНОВ

Всички ние обичаме да се разхождаме на Младежкия хълм и искаме това място в Пловдив да бъде зелен оазис. Затова се допитахме до наши съграждани и събрахме подписка с конкретни предложения до председателя на Общинския съвет и кмета на община Пловдив.

Предлагаме:

 1. Алеите покрай гара „Пионер” и тази към поляните да бъдат обновени с подходяща настилка, която да позволява на децата да се движат свободно по тях, а възрастните хора да не се страхуват, че могат да се спънат по съществуващите неравности.

2. Да се възстанови осветлението по алеите и то непременно да се свърже със зоната до Стоматологичен факултет и ул. „Любен Каравелов”. Това е необходимо, защото до късно вечер в парка има хора и уличното осветление ще гарантира повече сигурност и спокойствие.

3. Стълбището като подход до алеята за детската железница е в окаяно състояние. Свидетели сме на това, че преди години по тях са слизали товарни коли на „Градини и паркове”, в резултат на което стъпалата се разрушиха по краищата. Сега  тези нередности няма, но следите личат и в момента. Нека се положат грижи за обновяването на това стълбище. За пример как трябва да бъде посочваме рампата за детски колички и велосипедисти до стълбището.

4.  Необходимо е всички изсъхнали дървета и клони да се отстранят. Главната алея към върха на Джендем тепе беше  обрасла твърде много с шубраци, както и по-тесните пътеки. На основните алеи храсталакът е почистен, засадиха се фиданки и виждаме, че от две години наистина се полагат адекватни грижи на тревните площи. Редовно се окосяват и поливат, затова препоръчваме усилията в тази посока да продължат.

5. Смятаме, че е необходимо да се увеличат цветните оазиси, особено по алеята покрай железницата.

6. И сега се поддържа чистота, но не навсякъде. Да се ограничи изхвърлянето на  събраните боклуци в падината вляво от бариерата.

7. Да се ликвидира ямата - наследство от кариерната дейност под тепето. Това място може да се насипе с изкопна почва и да стане спортна или детска площадка.

8. За по-добри условия на по-възрастните хора е редно да има пейки на всеки завой.

9. За голямо съжаление и срам на върха на тепето липсва тоалетна. Още по-фрапиращо е, че служителите от охраната на антените са принудени да ползват  храстите.

10. Да се обърне внимание и на по-второстепенните пътеки по тепето. Нужно е тяхното редовно почистване от храстите.

11.  На доста места по пътеките дъждовете са измили почвата и пясъка, а на други места са оголили камъните. По този начин ландшафтът добива алпийски вид, но става опасен. Нека да се помисли за възстановяването на настилката в първоначалния вид и за безопасност.

12. Трябва да се забрани  преминаването на автомобили по главната алея до върха на тепето. Указателни и забранителни табели се премахват, а сигурно и бариера, ако се сложи, ще бъде унищожена. Предлагаме знакът „Стоп” да се монтира  след отклонението за военно поделение, което ще създаде възможност на добросъвестните водачи да паркират на оформената площадка. За недобросъвестните шофьори трябва да се засили присъствието на „Общинска охрана” и полицията. Да се въведат дежурства и да се налагат санкции, докато се научат да спазват правила


Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Моля, спазвайте добрия тон.
Коментари (3)
 • типично пенсионерско ОФ
  Рейтинг: 1
  1
  16.09.2016 |
  18:49
  Никъде не прочетах, че далите тези предложения по някакъв начин ще се включат в осъществяването им. Искаме, искаме , искаме ......И аз искам много неща, ама както са го казали умните хора "Акъл не искам - пари ми дай !"
  Оценка:
  +4
  -3
 • Мунчо и Мичо Бейзадето
  Рейтинг: 4
  2
  16.09.2016 |
  19:07
  Ей, другарю, за 27 години не разбра ли, че вашето време безвъзвратно си отиде? Но работата е там, че за "новото време" и "времето е наше" се "бориха" ваши отрочета - партийни и лични; най-тъжното е, че успяха!
  Оценка:
  +5
  -1
 • Пловдивчанин
  Рейтинг: 4
  3
  17.09.2016 |
  00:12
  Много хубави предложения! Присъединявам се!
  Оценка:
  +4
  -0
напиши коментар
Код за сигурност:
Топ новини
Доброто е живо! Семейство приюти Гергана (СНИМКИ)
29.03.2017   |
21:39   |
329
Коментари: 0
Пловдивско семейство намери дом за 58-годишната Гергана Николова, която от 22 март спи пред блок на ул. „Богомил”. Веселина Петкова и съпругът й ще приютят...