Авджии от Европа отстреляха дивеч за 4,5 млн.

България е сред най-желаните дестинации за ловен туризъм

България е сред желаните дестинации за ловен туризъм в Европа. През 2013 г. у нас са отстреляли дивеч над 4500 души. За сравнение през 2012 г. в страната са упражнили своето хоби 3 557 ловци. Приходите от ловна дейност възлизат на 4,5 млн. лв., част от които от трофейни постъпления, а другите от фотолов и алтернативен туризъм. Това обяви в Пловдив зам. министърът на земеделието Валентина Маринова. Вчера тя даде старт на 20-тата Международна изложба “Природа, лов, риболов” и “Цветна пролет” в Панаира. Форумът събра рамо до рамо кметът Иван Тотев и областният управител Венцислав Каймаканов.
Проявата, която ще продължи до 23 март, се провежда под егидата на Министерство на земеделието и храните.

България е страна с традиции в отстрела на трофейни екземпляри и голяма част от любителите на лова идват именно с тази цел. В последните години ловът на дива свиня остава най-предпочитаният от чужденците като този факт се обяснява с атрактивните ловни полета и възможността за отстрел на трофеи, посочи зам.-министър Маринова. От отстреляните диви свине по линия на организирания ловен туризъм през сезона 44 са златните медали. Можем да се гордеем с 24 златни медала за благороден елен и 17 златни медала за елен лопатар и 6 златни медали за муфлон, каза още тя.

Във връзка с разрешителните на ловни оръжия Маринова уточни, че експерти от МЗХ участват в работна група, която тепърва ще разглежда и коригира сега действащата нормативна уредба, с цел да се затегне контрола. Ще се прецизира също през колко време и за какъв период трябва да се издават психотестове за авджии, за да може когато има лов, да има и добра пушка, но трябва да се знае как се работи с тази пушка безопасно, подчерта Маринова. Тя допълни, че ако не се поднови ловния билет, оръжието трябва да се прибере в полицейското управление, откъдето е издадено разрешителното, а контролът да се упражнява стриктно от служба “Контрол на общоопасните средства” /КОС/.

Валентина Маринова не скри увлечението си по лова. По време на обиколката в палата 3, където са експозициите на “Природа, лов, риболов”, тя изпробва най-новият модел италианска карабина “Бенели” за едър дивеч, след което смело пое с ръка един от ловните соколи.
Директорът на Изпълнителната агенция по горите инж. Григор Гогов коментира, че в началото на ловния сезон, когато се ловува пернат дивеч, най-често срещаното нарушение е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства. Същите са забранени при лов на мигриращ дивеч, а при проверките са конфискувани 35 устройства. Той уточни, че най-много нарушения са констатирани за неправомерно използване на сачми с диаметър над 6 мм при групов лов на дива свиня, както и ловуване без сигнална екипировка. Установени са и нередности за употреба на алкохол, за липса на ловен билет, за превоз на убит дивеч и др.

На “Природа, лов, риболов” участват 79 директни и представени изложители от шест държави, които демонстрират най-новите изделия, предназначени за ловци и рибари. Сканиращ рибата в дълбочина сонар, оптични прицели и уреди за прогонване на змии, са част от новостите в изложението. От Национално ловно-рибарско сдружение “Съюз на ловците и риболовците в България представят ретроспективна изложба със снимки и документи по случай 130-годишната история на организираното ловно движение в България. В експозициите на участниците са представени ловно, рибарско, туристическо и спортно оборудване - оръжия, муниции, принадлежности, облекло, обувки, аксесоари, оптически и навигационни уреди, ловни трофеи и поставки за тях, както и други изделия за туризма и свободното време. Рехаво посещение имаше през първия ден на изложбата “Природа, лов, риболов”. След официалното откриване в палатата имаше повече участници, отколкото любители на лова и риболова. Слабо бе посещението и на изложбата “Цветна пролет”.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Продавач

Продавач

20.03.2014 | 14:01

Айде бе хора елате да ви смъкна кинтите.

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?